De oorzaken en symptomen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd, is een veelvoorkomende aandoening waar veel mensen last van hebben. Dit ontstaat wanneer zuur dat normaal gesproken in de maag blijft, hieruit ontsnapt en de slokdarm invloeit. Omdat de slokdarm niet zo goed is beschermd tegen zuur als de maag, kan de wand geïrriteerd raken door het maagzuur. Dit kan pijnlijke symptomen tot gevolg hebben, die van een paar minuten tot een paar uur kunnen duren.

Symptomen

De symptomen van brandend maagzuur (zuurbranden) worden vaak beschreven als een soort knijpend of brandend gevoel achter in de keel en in de borstkas (meestal achter het borstbeen). Sommigen ervaren ook een bittere of zure smaak achter in de keel en hebben last van misselijkheid.

Oorzaken

Brandend maagzuur worden veroorzaakt door verschillende factoren.

 

Hoe u eet
  • Grote maaltijden kunnen ervoor zorgen dat uw maag te veel zuur produceert. Fysiek de maag te vol stoppen kan ook druk veroorzaken en ervoor zorgen dat maagzuur ontsnapt.
  • Onregelmatig eten of te snel eten kan ervoor zorgen dat er onvoldoende tijd is om het zuurniveau in de maag te reguleren.
  • Door onderweg te eten of net voordat u gaat slapen kan maagzuur gemakkelijk naar de slokdarm stromen.
Wat u eet
Wat u drinkt
Zwangerschap
Andere bekende oorzaken zijn

Veel mensen kunnen zelf de oorzaken van hun eigen symptomen identificeren en aan de hand hiervan actie ondernemen. Als u echter regelmatig last heeft of u zorgen maakt, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat is brandend maagzuur?

Wat is brandend maagzuur?

Wat is brandend maagzuur?

Als u meer wilt weten over brandend maagzuur en wat u eraan kunt doen, kan Gaviscon u helpen.

Tips & advies

Tips & advies

Tips & advies

Als u herhaaldelijk last heeft, kunt u misschien veranderingen aanbrengen in uw levensstijl en dieet om de oorzaken te verminderen.

Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap

Informatie en advies over brandend maagzuur en zure oprispingen tijdens de zwangerschap.

 

Gaviscon tegen brandend maagzuur & zure oprispingen. Lees voor gebruik de bijsluiter. Gaviscon suspensie: Niet te gebruiken bij patiënten met ernstige nierfunctiestoornissen.

 

KOAG-m: 2559-0216-0160