Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Maakt u zich geen zorgen; het komt vaker voor.

Oorzaken en symptomen

Waardoor ontstaat brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Meestal zijn er twee belangrijke redenen waardoor u hier last van hebt:

  1. Tijdens de zwangerschap komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat de spieren, die normaal gesproken het maagzuur op zijn plek houden, ontspannen.
  2. Doordat uw buik groter wordt, komt er meer druk op uw slokdarm te staan, waardoor brandend maagzuur sneller kan opspelen.

Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

  • Een opgeblazen gevoel
  • Branderig gevoel/pijn in de borststreek
  • Boeren laten
  • Voedsel dat terug omhoog komt
  • Misselijk voelen of overgeven

U kunt veranderingen in uw levensstijl aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het eten van kleinere maaltijden in plaats van drie grote porties op een dag
  • Op uw houding letten (een rechte rug, met name tijdens het eten)

Veelgestelde vragen

U kunt Gaviscon gebruiken tijdens de zwangerschap. Het werkt binnen enkele minuten en zorgt voor langdurige bescherming.

Symptomen van brandend maagzuur kunnen uiteenlopen van een doffe pijn die aanhoudt tot 5 minuten na het eten, tot een brandende pijn die langzaam komt opzetten. Als u last hebt van ongemakkelijke pijnen op onregelmatige momenten of heftiger dan normaal, raadpleeg dan altijd een arts.

Ja! De instroom van progesteron en de groeiende baby in je buik veroorzaken samen vaak brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.

Behandeling

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Het goede nieuws is dat er effectieve behandelingen voor zijn.

Gaviscon is ontwikkeld voor plaatselijke werking in de maag.

Gaviscon Kauwtabletten, Gaviscon Duo kauwtabletten/suspensie/sachets voor brandend maagzuur en zuurgerelateerde indigestie. Geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op een ongeboren baby. Overleg altijd eerst met uw arts of apotheker voordat u tijdens de zwangerschap geneesmiddelen gebruikt. Indien u ernstige symptomen heeft of deze langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.