Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een branderig gevoel in de borstkas dat wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugvloeit naar de keel.

Oorzaken en symptomen

Brandend maagzuur treedt meestal op na maaltijden, bij het slapengaan of tijdens de slaap.

De symptomen van brandend maagzuur zijn onder meer:

 • Een branderig gevoel in de borstkas of keel na een maaltijd
 • Een hete naar zuur of zout smakende vloeistof achter in de keel, in combinatie met moeite met slikken
 • Druk achter het borstbeen
 • Opgeblazen gevoel
 • Gevoel te moeten boeren
 • Misselijk gevoel

In de meeste gevallen is brandend maagzuur een natuurlijke reactie op overmatig maagzuur. Maar wij weten hoe storend dit kan zijn en daarom hebben we de voedingsmiddelen op een rijtje gezet die het beste vermeden kunnen worden.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken brandend maagzuur?

 • Gefrituurd en vet voedsel
 • Te veel eten
 • Te snel eten
 • Vet vlees en zuivelproducten
 • Alcohol, cafeïnehoudende dranken en scherp gekruid voedsel, waardoor de maagklep open kan komen te staan

Stress en overgewicht zijn ook factoren die bijdragen aan brandend maagzuur, en dus kan het volgen van een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging hierbij helpen. Dat gezegd hebbende, we zijn hier om te helpen.

Veelgestelde vragen

Brandend maagzuur kan gevolgen hebben voor zowel de kwaliteit als kwantiteit van slaap, waarbij zure oprispingen veelal bij het slapengaan opspelen. Daarbij komt dat het zuur in liggende positie gemakkelijker kan terugvloeien naar uw keel. Bovendien veroorzaken grote maaltijden voor het slapengaan meer druk op de bovenste afsluitklep van de slokdarm, waardoor deze wordt opengeduwd.

 • Nuttigen van grote maaltijden. Ga voor lichte maaltijden en kleine porties om de kans op brandend maagzuur te verkleinen.
 • Vet voedsel. Voedsel dat veel vet bevat kan soms ook de boosdoener zijn.
 • Stress en spanningen. Wist u dat uw maag van streek kan raken door stress? Dat komt omdat bij spanning de prostaglandinen in ons lichaam worden verbruikt, dit zijn lipiden (vetten) in ons lichaam die ons tegen zuur beschermen.
 • Nuttigen van alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de onderste sluitspier van de slokdarm ontspant (de spieren die beschermen tegen zuur). Daarbij helpt het vette voedsel waar we tijdens een drankje van genieten ook niet.
 • Roken. Net als alcohol laat nicotine de onderste sluitspier van de slokdarm ontspannen, waardoor de kans op het terugvloeien (omhoog bewegen) van zuren in uw maag groter wordt.

Uw levensstijl is altijd een belangrijk aspect. Stoppen met roken, letten op wat u eet en zorgen dat u minder stress hebt zijn stuk voor stuk doeltreffende maatregelen. In de tussentijd kan Gaviscon u helpen. Gaviscon legt een beschermende laag op het maagzuur aan waardoor u beschermd bent tegen de mogelijk negatieve gevolgen van brandend maagzuur – vooral wanneer u slaapt.

Behandeling

Om te voorkomen dat zuur terugvloeit en irritatie veroorzaakt, maken Gaviscon-producten gebruik van natriumalginaat, een viskeuze formule die een beschermende laag in de maag vormt. Gaviscon Duo-producten bevatten ook antacida, die overtollig zuur neutraliseren.

Door de combinatie van deze twee bestanddelen ervaart u verlichting en kunt u weer verder met uw dag.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Indien de symptomen ernstig zijn of langdurig aanhouden moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees altijd de bijsluiter.

Herhaaldelijk last

Herhaaldelijk last van brandend maagzuur?

Veelgestelde vragen

Ons lichaam gebruikt maagzuur voor de afbraak van voedsel en we beschikken over een klep of 'poort' in onze slokdarm die dit zuur op zijn plaats houdt. Af en toe kan dit zuur erdoorheen komen en een brandend gevoel veroorzaken.
Mensen die last hebben van brandend maagzuur klagen vaak over een ongemakkelijk gevoel na een maaltijd of wanneer ze gaan liggen.
Oudere mensen hebben vaker last van brandend maagzuur, omdat de klep zwakker wordt naarmate ze ouder worden.
Als de symptomen blijven aanhouden, kan het zijn dat u lijdt aan de zogenaamde refluxziekte.

Hebt u regelmatig last van brandend maagzuur? Last van een branderig gevoel in uw borstkas na het eten van een maaltijd? Wellicht hebt u de zogenaamde gastro-oesofageale refluxziekte.
Refluxziekte gaat gepaard met symptomen die niet te onderscheiden zijn van brandend maagzuur en indigestie, en vindt dusdanig vaak plaats dat het chronisch te noemen is.
In dat geval moet u direct een arts raadplegen. Door refluxziekte kunnen zweren ontstaan en kan zelfs uw ademhaling worden bemoeilijkt. Daarom is deskundig advies noodzakelijk.
Het goede nieuws is dat refluxziekte op den duur effectief te behandelen is, en kleine aanpassingen in uw eet- en drinkgewoonten kunnen deze ongemakken beperken.

Gaviscon Kauwtabletten, Gaviscon Duo kauwtabletten/suspensie/sachets voor brandend maagzuur en zuurgerelateerde indigestie. Geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op een ongeboren baby. Overleg altijd eerst met uw arts of apotheker voordat u tijdens de zwangerschap geneesmiddelen gebruikt. Indien u ernstige symptomen heeft of deze langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.