Zure oprispingen

Een zure oprisping is het branderige gevoel dat in uw keel en borstkas kan ontstaan. Het wordt veroorzaakt door maagzuur dat terug omhoog vloeit.

Oorzaken en symptomen

Zure oprispingen treden meestal vlak voor het slapengaan op, wanneer u gaat liggen, voornamelijk omdat het niet zo veel kracht kost voor maagzuur om terug te vloeien in de borst en keel.

Maagzuur helpt ons lichaam bij de afbraak van voedsel. Maar soms, zijn onze lichamen echter minder goed in staat om te voorkomen dat maagzuur terugvloeit in ons spijsverteringskanaal.

De symptomen bij zure oprispingen zijn onder meer:

 • Een branderig gevoel in de borstkas of keel na het eten
 • Een hete, naar zuur of zout smakende vloeistof achter in de keel, in combinatie met moeite met slikken
 • Misselijk gevoel
 • Moeite of pijn met slikken
 • Een piepende ademhaling
 • Boeren laten

In de meeste gevallen zijn zure oprispingen een natuurlijke reactie op maagzuur dat de onbeschermde slokdarm irriteert.

Waardoor ontstaan zure oprispingen?

 • Gefrituurd en vet voedsel
 • Te veel eten
 • Te snel eten
 • Vet vlees en zuivelproducten
 • Alcohol, cafeïnehoudende dranken en scherp gekruid eten, waardoor de onderste slokdarmklep open kan komen te staan

Bij overgewicht is er sprake van een verhoogde druk op uw maag, waardoor de sluitspierklep van uw slokdarm open wordt geforceerd.

Maar een grote boosdoener? Stress, waardoor de symptomen kunnen verergeren. Dat komt omdat stress onze voorraad prostaglandinen verbruikt, die de maag beschermen tegen zuur. Zorg in elk geval voor acht uur slaap per nacht en ban waar mogelijk stressfactoren uit uw leven.

Veelgestelde vragen

Sommige mensen ontwikkelen LPR (laryngofaryngeale reflux, brandend maagzuur). De meestvoorkomende symptomen van LPR zijn keelpijn en hoesten, wat gepaard gaat met een 'brok' die maar niet weggaat. Als u vermoedt dat u LPR hebt, raadpleeg dan altijd een arts.

Stress en spanningen kunnen de productie van prostaglandine door het lichaam beïnvloeden. Prostaglandine is een chemische stof die wordt gebruikt bij het genezings- en herstelproces in het hele lichaam. Prostaglandine is essentieel als het gaat om het bestrijden van de door zure oprispingen ontstane schade.

Als u last hebt van zure oprispingen is het belangrijk om eerst proberen bij te houden wat u op een dag consumeert. Meer bewustwording over wat u eet is een doeltreffende maatregel.

Het meestvoorkomende voedsel dat zure oprispingen veroorzaakt en dat u het beste kunt vermijden is:

 • Vet of sterk gekruid voedsel
 • Vet voedsel
 • Zuivelproducten
 • Romige sauzen

Behandeling

Wij weten hoe storend zure oprispingen kunnen zijn en hebben daarom een assortiment ontwikkeld om ongemakken te voorkomen. Onze producten leggen een beschermende laag aan die voorkomt dat zuur terugvloeit in de slokdarm.

De viskeuze formule die de basis vormt van ons assortiment is natriumalginaat. Daarnaast bevatten onze Gaviscon Duo producten ook antacida (maagzuurremmers), die overtollig zuur in water omzetten.

Alle Gaviscon-producten bieden verlichting, waardoor u weer verder kunt met uw dag.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Indien de symptomen ernstig zijn of langdurig aanhouden moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees altijd het etiket.

Herhaaldelijk last

Herhaaldelijk last van zure oprispingen?

Veelgestelde vragen

Hebt u regelmatig last van brandend maagzuur? Last van een branderig gevoel in uw borstkas na het eten van een maaltijd? Wellicht hebt u de zogenaamde gastro-oesofageale refluxziekte.

Refluxziekte gaat gepaard met symptomen die niet te onderscheiden zijn van brandend maagzuur en indigestie, en vindt dusdanig vaak plaats dat het chronisch te noemen is.

In dat geval moet u direct een arts raadplegen. Door refluxziekte kunnen zweren ontstaan en kan zelfs uw ademhaling worden bemoeilijkt. Daarom is deskundig advies noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat refluxziekte op den duur effectief te behandelen is, en aanpassingen in uw eet- en drinkgewoonten kunnen deze ongemakken tot een minimum beperken.

Gaviscon Kauwtabletten, Gaviscon Duo kauwtabletten/suspensie/sachets voor brandend maagzuur en zuurgerelateerde indigestie. Geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op een ongeboren baby. Overleg altijd eerst met uw arts of apotheker voordat u tijdens de zwangerschap geneesmiddelen gebruikt. Indien u ernstige symptomen heeft of deze langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.