Zuurgerelateerde indigestie

Bijna iedereen krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met indigestie (spijsverteringsproblemen). Dit is meestal niet direct een teken dat er iets ernstigs aan de hand is. De pijn kan heel plotseling optreden, maar dikwijls vlak na het nuttigen een maaltijd.

Oorzaken en symptomen

Indigestie is volkomen normaal en de meeste mensen zullen ooit in hun leven met een vorm van indigestie te maken krijgen.
Natuurlijk kan het zijn dat sommige keren heftiger zijn dan andere en het is mogelijk dat u dit meerdere keren per jaar ervaart - of zelfs meerdere keren per dag.
Indigestie tijdens de zwangerschap komt ook veel voor: de veranderingen in het lichaam zijn van invloed op de hormoonproductie. Lees hier meer over op onze pagina over zwangerschap.

Symptomen bij indigestie

Hieronder staan een aantal symptomen van indigestie vermeld:

 • Een doffe pijn achter de ribben
 • Een rommelende of borrelende maag
 • Maag van streek of krampen
 • Een vervelend gevoel na het eten
 • Een branderig gevoel in de onderbuik

Waardoor ontstaat indigestie?

Indigestie ontstaat vaak als gevolg van overmatig zuur dat in contact komt met de gevoelige wand van de maag, darmen of slokdarm - dit veroorzaakt pijn en zwelling. Hierdoor kan een ongemakkelijke pijn ontstaan die kan aanvoelen als een branderig gevoel in de maag - vooral als de wand van uw spijsverteringskanaal al erg gevoelig is.

Indigestie wordt veroorzaakt door verschillende factoren - en daarbij is niet iedereen hetzelfde.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van indigestie zijn:

 • Nuttigen van grote maaltijden
 • Te snel eten
 • Vet of sterk gekruid voedsel
 • Stress en spanningen
 • Nuttigen van alcohol
 • Roken

Veelgestelde vragen

Indigestie kan op elk moment de kop opsteken en ontstaan als gevolg van een verandering in het eetpatroon, te veel stress of andere triggers. Maar geen zorgen - indigestie is niet iets om u al te veel zorgen om te maken; mochten de ongemakken als gevolg van indigestie echter gedurende langere tijd aanhouden, raadpleeg dan een arts.

Het gevoel bij indigestie kan uiteenlopen van ongemak en buikpijn tot constipatie en diarree. Andere symptomen kunnen zijn zure oprispingen, een opgeblazen gevoel, overmatig last van winderigheid, misselijkheid of constipatie.

Hierbij spelen meerdere factoren een rol, zoals te veel of te snel eten. Vet of sterk gekruid voedsel kan de boosdoener zijn; cafeïne, alcohol, chocolade of koolzuurhoudende dranken zijn ook bekende triggers.

Behandeling

Gaviscon biedt verlichting bij zuurgerelateerde indigestie en zorgt ervoor dat u gewoon kunt verdergaan met uw dag.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Indien de symptomen ernstig zijn of langdurig aanhouden moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees altijd de bijsluiter.

Herhaaldelijk last

Herhaaldelijk last van indigestie?

Veelgestelde vragen

Indigestie kan uiteenlopen van een branderig gevoel achter het borstbeen tot een ongemakkelijk gevoel in uw bovenbuik. U kunt gedurende korte tijd last hebben van een opgeblazen gevoel, een overmatig vol gevoel of misselijkheid. Het komt maar zelden voor dat indigestie wijst op een ernstigere ziekte. Als indigestie u echter regelmatig hindert – en het verergert – maak dan een afspraak met uw arts.

Gaviscon Kauwtabletten, Gaviscon Duo kauwtabletten/suspensie/sachets voor brandend maagzuur en zuurgerelateerde indigestie. Geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op een ongeboren baby. Overleg altijd eerst met uw arts of apotheker voordat u tijdens de zwangerschap geneesmiddelen gebruikt. Indien u ernstige symptomen heeft of deze langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.